Thaimaan Phuket avautuu turisteille – Onko Matkailu Ekoteko?

Viime vuonna Thaimaa oli ensimmäisiä maita, jotka sulkivat kokonaan rajansa korona pandemian alkaessa. Käytännössä valtaosa Thaimaan turismista katosi, sillä nykyisenä ehtona on 14 päivän karanteeni.

Tällä viikolla Yle uutisoi, että Thaimaa aikoo avata rajansa 120 päivän kuluessa, sillä maa tarvitsee turismia.

“– Emme voi odottaa maan avaamisessa sellaista aikaa, jolloin jokainen on saanut kaksi rokotusta tai maailma on viruksesta vapaa, Prayut sanoi puheessaan.”

Phuket ranta

Innokkaimpien matkalijoiden ei tarvitse kuitenkaan odottaa täyttä 120 päivää, sillä Thaimaan suurin Saari, Phuket on avautumassa rokotetuille turisteille jo Heinäkuussa, ilman vaatimuksia karanteenistä.

Kysymyksessä on ns. phuket sandbox, jossa turisti joutuu viettämään 14 Phuketissa ennen kuin pääsee jatkamaan muualle Thaimaahan. 

Kuulostaa nopeasti ajatellessa kivalta, ei välttämättä isoja ruuhkia ja hotellit saattavat olla halvempia. Todellisuus saattaa kuitenkin olla Toinen. Viimeisimpien tietojen mukaan, Yöelämä ja baarit ovat kokonaan Phuketissa kiinni.

Matkailijaa tulee varmasti myös vaivaamaan epävarmuus. Thaimaa tunnetaan nopeista päätöksistä, eli riskinä saattaa tartuntamäärien kasvaessa olla jopa pakollinen karanteeni kaikille jo saarelle päässeille.

Phuketin sandboxin ehtona Oli myös se, että Thaimaa kerkeää rokottamaan valtaosan saaren asukkaista. Tähän tavoitteeseen ei ole vieläkään päästy, ja avautumiseen alle 2 viikkoa. Voi olla, että koko Phuket Sandbox siis perutaan. En suosittele lentolippujen varaamista.

Lento Phuketiin ei ole ekoteko

Phuket lento

On myös hyvä muistuttaa siitä, miten paljon lentäminen saastuttaa ilmastoa. Maaseudun tulevaisuus uutisoi vuonna 2018, että 4 henkisen perheen Phuket loma tuottaa jopa 15 – 20 tuhatta kiloa hiilidioksidipäästöjä. Tällä määrällä autoilee jopa 170 000 kilometriä, johon kuluu keskimäärin 10 vuotta!

Jos kuitenkin Haluat matkustaa Phuketiin, tässä muutama vinkki miten teet matkastasi ympäristöystävällisemmän

Valitse Ympäristöystävällinen lentoyhtiö ja kompensoi päästösi

Toiset lentoyhtiöt ovat ympäristöystävällisempiä kuin toiset. Merkittävimmät eroavaisuudet ovat mm. lentokoneiden malleissa. Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, mitä uudempi lentokone, sitä pienemmät päästöt.

Usea lentoyhtiö, kuten Finnair antaa myös matkustajan kompensoida osan co2 päästöistä pientä korvausta vastaan.

Matkusta harvemmin, mutta vietä enemmän aikaa kohteessa

Sen sijaan, että matkustaisit muutaman kerran vuodessa, kannattaa harkita matkustamista muutaman vuoden välein, mutta niin, että vietät kohteessa enemmän aikaa. Näin saastutat vähemmän ja todennäköisesti tutustut myös enemmän paikalliseen kulttuuriin!

Valitse kestävää kehitystä tukeva majoitus

Aurinkopaneeli majoituksen katolla
Aurinkopaneeli

Osa hotelleista on huomattavasti ekologisempia kuin toiset. Kannattaakin tutustua etukäteen tarjontaan ja valita mahdollisimman ekologinen majoitus. Asiaa voi ajatella vaikka näin, onko hotelli rakennettu ekologisesta materiaalista, onko sen rakentaminen turmellut luontoa ja miten hotelli tuottaa energiansa tai lämmittää veden. Thaimaassa aurinkoenergia on onneksi monella hotellilla käytössä

Suomen matkailukin tarvitsee piristystä

Suomen talouden kannalta on myös hyvä herätä miettimään, miksi pitäisi lähteä aasiaan, kun suomenkin matkailuyrittäjät ovat ahdingossa. Eikö olisi hyvä viettää kesä suomessa ja tukea suomalaisia yrittäjiä, kuin saastuttaa ilmastoa ja suunnata toiselle puolelle maapalloa, jossa lähes kaikki palvelut ovat kiinni ja jatkuva epävarmuus painaa mieltä.

Suomessa on myös kesäisin loistavia kohteita. Esimerkiksi Lappi on erinomainen matkakohde myös kesällä. Turisteja ei juuri ole, saat nauttia omasta rauhasta ja esimerkiksi patikoida tuntureilla.

Jätä kommentti