Ketodieetti – Onko se haitallinen ympäristölle?

Alkuvuodesta moni suunnittelee painonpudotusta sekä kesäkuntoon pääsemistä. Mutta tarvitseeko laihduttaessa ajatella ilmastoa?

Viime vuosien aikana ns. vähähiilihydraattinen ketodieetti on noussut erittäin suosituksi tavaksi pudottaa painoa, nopealla vilkaisulla tämä ruokavalio kuitenkin vaikuttaa erittäin vaaralliselta ilmaston kannalta.

Mikä sitten on asian todellinen laita? Voiko ketodieetin suorittaa ilman ilmastoahdistusta? Otetaan siitä selvää.

ketodieetti ateria
Ketodieetti esimerkkiateria

Mikä on ketodieetti?

Ketodieetti on yksi vähähiilihydraattisten ruokavalioiden muodoista, jonka päämääränä on saada hiilihydraatteja rajoittamalla aineenvaihdunta ns. ”ketoosi” tilaan.

Ketodieetillä nautitaan runsaasti rasvaa sekä proteiinia, mutta vain vähän tai ei ollenkaan hiilihydraatteja. Tavallisesti keto ruokavalioon kuuluu runsaasti eläinperäisiä tuotteita.

Ketodieetti on yksi tehokkaimmista tavoista pudottaa painoa, sillä sen avulla näläntunne ja turha napostelu vähenee, saliohjelma.info -sivustolla kuvaillaan.

Ketodieetti suosii puhdasta ruokaa

Terveellinen ketodieetti ateria
Ketodieetillä syödään usein puhdasta ruokaa

Moni kuvittelee ketodieetin olevan vain pekonia ja voita. Todellisuudessa asia ei kuitenkaan ole aivan täysin sitä, mitä media tästä ruokavaliosta kertoo.

On täysin totta, että moni aloittaa laihduttamisen nimenomaan paljon hehkutetulla pekonilla ja runsaalla voin käytöllä. Jokainen kuitenkin varmasti tietää, etteivät ne ole lainkaan terveellisiä.

Tarkemmin keto yhteisöön tutustuessa, huomaa että ketogeenistä ruokavaliota noudattavat suosivat puhdasta, prosessoimatonta ruokaa.

Luomu, reilu kauppa ja lisäaineettomuus on monelle ketoilijalle tärkeitä arvoja. Tämän huomaa myös tuotteiden tarjonnasta. Kaupan hyllyltä ketodieettaajalle tarttuu usein kylmäpuristettua kookosöljyä, ruoholla ruokitun lehmän luomu voita, reilun kaupan kahvia ja muita, reilusti valmistettuja ja prosessoimattomia ”superfoodeja”.

Väitteelle, ettei kukaan ketogeenistä ruokavaliota noudattava välitä ilmastosta ei ole siis mitään perää.

Punainen liha ongelmallista ympäristön kannalta

Lehmiä pellolla
Naudanliha on ongelmallista ympäristölle

”Runsaasti punaista lihaa sisältävä ketodieetti heikentää ilmaston kestävyyttä. Se on pahaksi itse laihduttajalle, mutta myös heidän lapsilleen ja lapsen lapsilleen. Meidän pitäisi ehdottomasti rajoittaa punaisen lihan syöntiä ketodieetillä, sillä se on itseasiassa vastuutonta.” kertoo Walter Willet Business Insider -lehdelle

Ilmastotietoisen laihduttajan kannattaa siis pyrkiä minimoimaan punaisen lihan kuluttaminen. Kuten tiedämme, erityisesti punainen liha on ongelmallista ympäristön kannalta.

Punaisesta lihasta ei kuitenkaan tarvitse kokonaan luopua, sillä meillä Suomessa naudanlihan tuotanto lukeutuu maailman vähäpäästöisimpiin! Jos haluat nauttia ketodieetillä punaista lihaa, suosi suomalaista lähiruokaa.

Ketodieetti onnistuu myös vegaanisena

Vegaaninen ketodieetti ateria
Ketodieetti onnistuu myös vegaanisesti

Väitteet siitä, että ketodieetillä syötäisiin ainoastaan eläinperäisiä tuotteita, on täyttä valetta. Ketodieetti onnistuu erinomaisesti myös vegaanisesti.

Itseasiassa, todellisuudessa monen tavallista ketogeenistä ruokavaliota noudattavan energia tulee usein pääsääntöisesti kasvikunnan tuotteista. Miksi? Öljyt kuten kookosöljy ja oliiviöljy on yksi parhaimpia hyvän rasvan lähteitä. Moni lisää kookosöljyä esimerkiksi kahvin sekaan.

Vegaanista ketodieettiä noudattaessa tulee kuitenkin huolehtia riittävästä proteiinin saannista, joka saattaa välillä olla haastavaa. Hyviä vähähiilihydraattisia proteiinin lähteitä vege ketolle ovat mm. Tofu sekä hampun siemenet.

Vegaanista ketodieettiä harkitsevan kannattaa muistaa myös tuontiruoan ilmastovaikutukset. Brasiliasta suomeen tuotujen soijapapujen syöminen ei missään tapauksessa ole ilmastoteko.

Älä tuhlaa ruokaa

Apina syö ruoan tähteitä
Älä tuhlaa ruokaa

Ruokahävikki rasittaa ilmastoa uskottua enemmän. Olipa kyse sitten mistä tahansa ruokavaliosta, pyri aina minimoimaan mahdollinen ruokahävikki. Ota mitä syöt ja syöt mitä otat.

Moni yhdistää ketogeeniseen ruokaan myös jonkinlaisen paastoamisen, sillä se on ketodieetillä helpompaa. Kokeile jättää joitain aterioita silloin tällöin välistä.

Yhteenveto

Ketodieetti on ympäristöystävällinen ja kestävä ruokavalio oikein toteutettuna.

Ketodieetin hiilijalanjäljen minimoit parhaiten suosimalla luomua, prosessoimattomia ja reilun kaupan tuotteita. Aina kun mahdollista, suosi kasvipohjaisia tuotteita eläinkunnan tuotteiden sijaan

Suosi suomalaista, valitse lähiruoka, tai edes suomalainen versio. Muista, että suomalaisella lihalla on huomattavasti alhaisemmat päästöt kuin ulkomaalaisella.

Muista: Valitsitpa sitten minkä tahansa ruokavalion, voit aina yrittää vähentää sen hiilijalanjälkeä.

Jätä kommentti