Polyesterin haitat – Miksi välttää polyesteria?

Monet ympäri maailmaa arvostavat polyesteriä sen monien ominaisuuksien vuoksi, kuten kestävyys ja helppohoitoisuus. Polyesteri onkin tullut suosituimmaksi materiaaliksi vaatteiden, huonekalujen ja kodintekstiilien valmistuksessa. Vaikka polyesteri onkin hyödyllinen materiaali, se ei ole täydellinen ja on syytä olla tietoinen polyesterin haitoista.

Mikä on polyesteri?

Polyesteri on synteettinen kuitu, jonka valmistukseen käytetään öljyä. Yleisin polyesterin muoto on polyeteenitereftalaatti, joka tunnetaan myös nimellä PET. Se on kierrätettävissä ja uudelleenkäytettävissä materiaalia, jota voidaan käyttää laajasti teollisuudessa. Se on pehmeää, lujaa ja kestävää.

Polyesterin haitat

Vaikka polyesteri onkin edullinen materiaali, se ei ole ilman haittojaan. Tässä on joitain pääasiallisimpia polyesterin haittoja:

1. Ei hengittävä

Polyesteri ei ole hengittävä materiaali, minkä vuoksi se voi olla epämukavaa käyttää. Polyesteri kerää itseensä auringonvaloa ja kuumuutta. Jos olet ulkona paljon, polyesterivaatteet saattavat tuntua epämukavalta ja liian lämpimiltä.

2. Luontoystävällisyys

Polyesteri on luontoon haitallista, ja siitä valmistettuja tuotteita voidaan pitkälti pitää vastuuttomina. Sen valmistukseen tarvitaan fossiilisia polttoaineita ja se voi sisältää haitallisia kemikaaleja. Lisäksi polyesteri voi vahingoittaa eläimiä ja ympäristöä, kun sitä kierrätetään.

3. Allergiat

Polyesteri voi aiheuttaa allergioita ihmisille, joilla on herkkä iho. Polyesterivaatteet voivat aiheuttaa punoitusta, kutinaa ja ärsytystä. Vahvistetut polyesterivaatteet voivat aiheuttaa voimakkaampia reaktioita, koska niissä on usein kemikaaleja.

4. Kestävyys

Vaikka polyesteri voikin olla kestävää, se voi alkaa rappeutua runsaiden pesujen jälkeen. Tämä voi aiheuttaa rypytystä ja halkeamisen. On tärkeää, että polyesterivaatteet pestään oikein, jotta ne säilyttävät alkuperäisen näköisensä.

5. Tuoksu

Polyesteri voi tuoksua hieman erilaiselta kuin muut kankaat. Tuoksu voi ja voimakas ja aiheuttaa päänsärkyä ja huimausta. Siksi on suositeltavaa, että polyesterivaatteet annetaan tuulettua ennen käyttöä.

Vältä polyesteria

Kuten huomaat, vaikka polyesteri voi olla helppohoitoista ja edullista, sillä on paljon haittoja. Se ei ole hengittävä materiaali, joten ihmiset, joilla on herkkä iho, saattavat kokea sen käytöstä epämukavuutta. Polyesterin valmistamiseen tarvitaan fossiilisia polttoaineita, mikä voi aiheuttaa ympäristöhaittoja. Siksi on suositeltavaa välttää polyesteriä ja valita jokin muu materiaali.